RSS Feed

Resepi Masakan Gulai Nasi Dagang

0

March 14, 2012 by admin




100 GM REMPAH PAYANG ( ASLI TERENGGANU )

RESEPI GULAI IKAN TONGKOL  ( 3KG IKAN )

@ NASI DAGANG  @ NASI KUNING  @ NASI PUTIH   

BAHAN BAHAN A UNTUK DI KISAR

  • 300 GM                -          BAWANG MERAH
  • 150 GM                -          BAWANG PUTIH
  • 100 GM                -          LENGKUAS
  • 400 GM               -          CILI KERING ATAU CILI BO

BAHAN BAHAN B

  • 3 KG IKAN TONGKOL DIREBUS BERSAMA ASAM KEPING DAN GARAM KASAR (hingga masak kemudian di toskan)
  • 100 gm REMPAH GULAI IKAN  PAYANG
  • 2 BIJI KELAPA DIAMBIL SANTAN
  • ¼ MANISAN ATAU 2 SUDU GULA
  • 1 INCHI BELACAN
  • 4 KEPING ASAM KEPING
  • 1 GENGAM GARAM KASAR ATAU GARAM HALUS SECUKUP RASA
  • SEDIKIT SEREBUK PERASA                                                                        
TATACARA MEMASAK
  • Tumiskan Bahan A Hingga Naik Aroma
  • Masukan Rempah gulai ikan cap payang dan kacau hingga sebati
  • Masukan air rebusan ikan, sedikit belacan , bahan perasa dan manisan
  • Masukan santan dan kacau hingga mendidih
  • Masukan ikan yang telah di toskan dan biarkan seketika hingga kuah menjadi sedikit pekat

Gulai ikan siap untuk dihidangkan bersama nasi dagang, nasi kuning dan nasi putih.


0 comments »

You must be logged in to post a comment.